Despre Oferta Tutoriale Articole Carti Download Legaturi Noutati
Initiere in mediul de programare grafica LabVIEW
Partea a II-a
un material scris de Ionut GHIONEA

Articole

Cuprins
 

În timpul lucrului, programatorul are deseori nevoie de informaţii privind sintaxa de utilizare a elementelor din diagrama bloc, iar LabVIEW i le oferă într-un mod foarte intuitiv, prin intermediul meniului Help contextual.

Astfel, selectarea din meniul Help a comenzii Show Context Help conduce la deschiderea unei ferestre în care sunt afişate un minim de informaţii referitoare la funcţia corespunzătoare simbolului deasupra căruia este poziţionat cursorul mouse-ului. De asemenea, atunci când utilizatorul deschide paleta de funcţii şi navighează prin subpaletele acesteia, în fereastra Context Help apar aceste informaţii (Figura 1).

Fig. 1. Afişarea de informaţii referitoare la un element din Paleta de funcţii

 

Dacă un simbol de funcţie a fost deja dispus în diagramă iar cursorul mouse-ului este poziţionat deasupra acestuia, în fereastra Context Help apar informaţii referitoare la funcţia respectivă (Figura 2).

Fig. 2. Afişarea informaţiilor referitoare la un simbol de funcţie

 

Se recomandă utilizatorilor, care vin prima oară în contact cu mediul de programare LabVIEW, să navigheze prin întreaga structură a paletei de funcţii, având fereastra Context Help deschisă şi să observe modul în care informaţiile afişate se modifică atunci când cursorul mouse-ului trece pe deasupra diverselor simboluri de funcţii.

Paleta de funcţii conţine numeroase funcţii grupate pe categorii, în subpalete, dintre care cele mai importante şi des utilizate, în lucrul curent, sunt: Numeric, Boolean, String, Array, Comparison, Mathematics etc.

În subpaleta Numeric se află funcţiile pentru valori numerice în care se remarcă o primă categorie, dedicată funcţiilor aritmetice simple: adunare (Add), scădere (Subtract), înmulţire (Multiply), împărţire (Divide), incrementare (Increment), decrementare (Decrement), valoare absolută (Absolute Value), rotunjire la cel mai apropiat întreg (Round To Nearest), rotunjire la întregul inferior (Round To -Infinity), rotunjire la întregul superior (Round To +Infinity), generator de numere aleatoare între 0 şi 1 (Random Number 0-1), rădăcina pătrată (Square Root), compunere aritmetică (Compound Arithmetic), schimbare de semn (Negate), produsul dintre o valoare x şi o putere a lui 2 (Scale By Power Of 2), inversare (Reciprocal) etc., aşa cum se observă în Figura 3.

Fig. 3. Funcţiile grupate în subpaleta Numeric

 

De asemenea, tot în subpaleta Numeric se află elementul Numeric Constant (constantă numerică), care, la momentul inserării în diagramă, capătă implicit valoarea 0 şi intră în modul de editare, invitând utilizatorul să introducă valoarea numerică dorită.

Dintre funcţiile pentru valori booleene, grupate în subpaleta Boolean (Figura 4), se remarcă funcţiile logice simple Şi (And), Sau (Or), Sau Exclusiv (Exclusive Or), Negare (Not), Şi Negat (Not And), Sau Negat (Not Or), Sau Negat Exclusiv (Not Exclusive Or), Implică (Implies) etc. Subpaleta Boolean conţine şi cele două constante logice: Adevărat (True) şi Fals (False).

Fig. 4. Funcţiile grupate în subpaleta Boolean

 

Funcţiile pentru valorile alfanumerice sunt grupate în subpaleta String (Figura 5) a paletei de funcţii. Mai frecvent utilizate sunt cele pentru transformarea caracterelor în majuscule (To Upper Case), pentru transformarea caracterelor în minuscule (To Lower Case), de calculare a lungimii unui şir de caractere (String Length), de compunere a unui şir din două şiruri distincte (Concatenate String), de identificare şi înlocuire a unui şir în cadrul altuia (Search and Replace String) etc.

Fig. 5. Funcţiile grupate în subpaleta String

 

De asemenea, subpaleta String conţine un element String Constant utilizat pentru introducerea în diagramă a valorilor alfanumerice constante.

În LabVIEW, programarea unui instrument virtual are ca punct de pornire dispunerea în diagrama bloc a funcţiilor şi elementelor necesare rezolvării unei probleme şi se continuă prin realizarea legăturilor între acestea şi stabilirea fluxului de date.

Dispunerea unei funcţii în diagramă începe cu selectarea simbolului corespunzător din paleta de funcţii, apoi se deplasează cursorul mouse-ului până în poziţia din diagramă în care se doreşte plasarea sa. Atât timp cât este deplasat cu mouse-ul, simbolul funcţiei va fi reprezentat împreună cu terminalele corespunzătoare datelor proprii de intrare şi de iesire. Dacă în timpul deplasării simbolul funcţiei trece suficient de aproape de un terminal sau de o zonă a fluxului de date la care se poate efectua o legătură, la eliberarea butonului mouse-ului, aceasta este stabilită automat.

Fig. 6. Dispunerea unei funcţii în diagramă

 

Realizarea unei legături între două componente ale diagramei se efectuează cu ajutorul uneltei de conectare (Connect Wire). Ordinea în care se selectează cele două componente (sursa şi destinaţia) nu este importantă, legătura putând fi realizată în orice sens, deoarece mediul de programare LabVIEW identifică automat sursa şi destinaţia, stabilind sensul de circulaţie al datelor.

Se deplasează cursorul mouse-ului, transformat în unealta de conectare, deasupra primei componente care începe să clipească şi se face click, stabilind primul capăt al legăturii. Din acest moment, dacă mouse-ul este deplasat, pe ecran va apare, în timp real, imaginea unui fir cu un capăt fixat de prima componentă şi cu un capăt legat de cursorul mouse-ului (Figura 7).

Se deplasează cursorul mouse-ului deasupra celei de-a doua componente care începe, la rândul său, să clipească şi se face click, fixând, astfel, al doilea capăt al firului de această componentă.

Fig. 7. Realizarea legăturilor între componente

 

În cazul unei legături efectuate corect, aceasta va fi afişată în culoarea corespunzătoare tipului de date ce vor circula prin zona respectivă a fluxului de date. În caz contrar, când legătura este incorectă, aceasta va fi afişată cu culoarea neagră şi întreruptă.

Fluxul de date este format din totalitatea legăturilor ce conectează diversele terminale de elemente, simboluri de funcţii sau proceduri şi structuri de programare din cadrul diagramei. Fluxul de date reprezintă grafic algoritmul (Figura 8) după care aplicaţia prelucrează datele de intrare pentru a le calcula pe cele de ieşire. Traseele ce formează fluxul de date pot fi simple (o sursă şi o destinaţie) sau ramificate (o sursă şi mai multe destinaţii).

Fig. 8. Traseele fluxului de date

 

Indiferent de modul sau sensul în care traseele sunt dispuse pe diagramă, circulaţia datelor în cadrul fluxului se efectuează numai de la surse către destinaţii.

Prin sursă se înţelege, spre exemplu, terminalul unui element de control, simbolul unei constante sau zona de ieşire a unei funcţii sau proceduri. O destinaţie poate fi terminalul unui element indicator sau zona de intrare a unei funcţii sau proceduri.

          Odată ce programarea instrumentului virtual a fost încheiată, acesta poate fi rulat, atât pentru depistarea eventualelor erori, cât, mai ales, pentru a-l utiliza în conformitate cu scopul pentru care a fost realizat.

Pe barele de butoane ale panoului şi diagramei se află o serie de elemente (Figura 9) ce stabilesc modul de rulare al unui program.

Fig. 9. Elementele de rulare ale programului

 

Apăsarea butonului Run conduce la rularea o singură dată a programului, fiind parcurs întreg fluxul de date din diagramă, apoi programul se va opri. În timpul rulării, butonul Run îşi schimbă aspectul şi se aprinde un buton roşu, Abort execution, iar apăsarea sa va determina întreruperea rulării programului. Apăsarea butonului Run Continuously conduce la rularea repetată, fără oprire, a programului. Întreruperea rulării continue are loc numai la comanda utilizatorului, prin apăsarea butonului Abort execution. Indiferent de modul de rulare, utilizatorul are posibilitatea de a o suspenda prin apăsarea butonului Pause. În plus, în orice mod de rulare, prin apăsarea butonului Highlight Execution, utilizatorul va urmări o animaţie ce sugerează deplasarea valorilor prin fluxul de date.

În momentul în care o valoare părăseşte o componentă a diagramei ce este o sursă a unei legături, valoarea respectivă va fi afişată în diagramă.

 

 

 
Introducere

Contact: office@catia.ro
Top
Home Email