Despre Oferta Tutoriale Articole Carti Download Legaturi Noutati
Initiere in mediul de programare grafica LabVIEW
Partea a VI-a
un material scris de Ionut GHIONEA

Articole

Cuprins

Elemente pentru reprezentari grafice

Mediul de programare grafica LabVIEW dispune, in paleta de controale Graph, de o serie de elemente pentru reprezentari grafice (Figura 1). Cele mai utilizate sunt elementele Waveform Chart (numit pe scurt Chart), Waveform Graph (numit pe scurt Graph) si XY Graph. Diferentele intre cele trei elemente sunt reprezentate de modurile in care acestora li se transmit coordonatele punctelor prin care va fi trasat graficul.

Fig. 1. Selectarea elementului Waveform Graph din paleta de controale Graph

 

Unui element de tip Chart i se pot trimite in mod succesiv, una cate una,  valorile ordonatelor punctelor pe care acesta sa le reprezinte grafic. In Figura 2, bucla While executa cate o iteratie la fiecare trei secunde (datorita functiei Wait (ms)). La fiecare iteratie, functia Random Number (0-1) trimite cate o valoare aleatoare la elementul Chart.

Fig. 2. Adaugare succesiva de valori aleatoare la elementul Chart

 

Ca urmare, un element de tip Chart considera valorile succesive, pe care le primeste, drept ordonate ale punctelor de pe grafic. Abscisele punctelor sunt, implicit, considerate crescatoare din unitate in unitate (0 pentru prima valoare primita, 1 pentru a doua, etc.). La primirea unei noi valori, elementul Chart traseaza un segment de dreapta din punctul cel mai recent (ultimul de pe grafic), pana in punctul determinat de noua valoare primita.

Fig. 3. Exemplu de grafic obtinut cu elementul Chart

 

Chart accepta atat valori trimise punct cu punct (scalare), dar si siruri de valori (Array). In acest caz, Chart adauga la sfarsitul graficului deja existent, nu un singur punct, ci un numar de puncte egal cu numarul de valori din sirul primit. In plus, daca un element Chart primeste ca date de intrare o matrice de valori numerice (Array cu doua dimensiuni), atunci se vor trasa simultan un numar de grafice egal cu numarul de linii ale matricei.

Un element de tip Graph nu accepta valori individuale (scalare), ci numai siruri (Array) de valori. Spre deosebire de elementele Chart, atunci cand primeste un sir de valori, elementul Graph sterge graficul afisat anterior si afiseaza doar graficul format din noile puncte primite.

Fig. 4. Reprezentarea functiei de gradul 2 cu elementul Graph

 

Un element de tip Graph considera valorile succesive pe care le primeste, drept ordonate ale punctelor de pe grafic. In mod implicit, abscisele punctelor sunt considerate crescatoare din unitate in unitate (0 pentru prima valoare primita, 1 pentru a doua etc.). In plus, Graph permite definirea abscisei primului punct si a distantei pe orizontala dintre doua puncte succesive. In aceasta situatie, valorile se introduc (printr-o functie Bundle) intr-un Cluster impreuna cu sirul de valori ce reprezinta ordonatele punctelor, iar la terminalul elementului Graph se conecteaza iesirea functiei Bundle (Figura 5).

Fig. 5. Conectarea elementului Graph la iesirea functiei Bundle

 

Daca un element Graph primeste la intrare o matrice de valori numerice (Array cu doua dimensiuni), atunci va trasa simultan un numar de grafice egal cu numarul de linii ale matricei.

Un element de tip XY Graph accepta la intrare un Cluster format din doua siruri (Array) de valori. Primul sir reprezinta abscisele iar cel de-al doilea ordonatele punctelor de pe grafic. Evident, cele doua siruri trebuie sa contina acelasi numar de valori. Atunci cand se primeste o astfel de structura de date, graficul anterior este sters.

In Figura 6 este prezentat un program pentru trasarea graficului functiei sinus intre 0 si 2π prin 101 puncte. Stabilind ca punctele vor fi la distante egale pe orizontala, se determina distanta πx pe abscisa dintre doua puncte succesive, impartind la 100 intervalul de trasare, de lungime 2π.

Fig. 6. Reprezentarea functiei sinus cu elementul XY Graph

 

In meniul propriu al elementelor pentru reprezentari grafice, submeniul Visible Items (Figura 7) contine o serie de optiuni pentru afisarea unor componente specifice.

Fig. 7. Lista optiunilor din submeniul Visible Items

 

Optiunea Plot Legend afiseaza o legenda ce poate fi pozitionata independent sau dimensionata pentru a avea un numar de pozitii egal cu numarul de grafice reprezentate.

Optiunea Scale Legend afiseaza o componenta ce permite configurarea modului in care sunt afisate scalele elementului de reprezentare grafica: eticheta scalei, format si precizie de reprezentare, vizibilitatea scalei sau a etichetei acesteia, culoarea caroiajului.

Optiunea Digital Display conduce la afisarea unui numar de elemente indicatoare pentru valori numerice, egal cu numarul de pozitii ale legendei.
Valoarea afisata de catre fiecare element indicator este cea a ultimului punct de pe graficul corespunzator.

 

 

 
Introducere

Contact: office@catia.ro
Top
Home Email