Despre Oferta Tutoriale Articole Carti Download Legaturi Noutati
Pinnacle Studio 9
un material scris de Ionut GHIONEA

Articole

Cuprins
 

          Prelucrarea fişierelor video şi audio în format digital a fost considerată mereu o provocare, un proces complex de combinare şi transformare a imaginilor, fişierelor audio şi a efectelor speciale, conducând la rezultate dintre cele mai interesante.

          Una dintre principalele probleme ce-i preocupă pe dezvoltatorii de software în domeniul editării audio-video este îmbunătăţirea continuă a aplicaţiei la fiecare nouă versiune, fără ca aceasta să devină prea complicată pentru utilizatori.

          Creat şi dezvoltat de compania Pinnacle Systems Inc., Pinnacle Studio a ajuns la versiunea a noua, odată cu introducerea unui important număr de noi opţiuni de editare şi combinare video.

          Simplu de instalat şi relativ uşor de utilizat, cu o interfaţă intuitivă şi robustă, Pinnacle Studio 9 dă producătorilor de film, dar şi simplilor utilizatori, posibilitatea de a produce şi edita filme de scurt şi lung metraj la cea mai înaltă calitate.

          Desigur, Pinnacle Studio 9 se adresează, în principal, profesioniştilor. Un începător în editarea video va avea mult de citit şi învăţat din generoasele fişiere help ale programului până se va obişnui cu interfaţa, modul în care sunt tratate fişierele video, pentru a descoperi tehnicile de inserare a efectelor speciale, pentru a sincroniza sunetul cu imaginea sau pentru a-şi exporta proiectul într-un format video conform necesităţilor sale.

          Din modul în care a fost gândit şi creat, se observă că Pinnacle Studio 9 poate fi considerat drept o introducere perfectă în lumea procesării audio-video digitale pe PC, poate şi datorită unor caracteristici, precum: preview în timp real, interfaţă facilă, numeroase tranziţii şi efecte, combinarea sunetului şi imaginii, posibilitatea capturii fişierelor video din surse externe etc.

          Pinnacle Studio 9 este caracterizat de o interfaţă uniformă şi ergonomică, ce vine mereu în sprijinul utilizatorului. În această interfaţă se găsesc principalele zone de lucru ale programului, aflate sub butoanele Capture, Edit şi Make Movie, fiecare cu meniurile şi utilizarea proprie.

Astfel, apăsând butonul Capture, utilizatorul are posibilitatea capturii fişierelor video din surse externe, fie că este vorba de un aparat video analog sau digital, un DVD player sau o cameră Web conectată pe portul USB.

Programul realizează captura video în ambele formate, standard (4:3) şi widescreen (16:9). Dacă sursa este un aparat digital, formatul este detectat automat, iar în cazul unuia analog, utilizatorul îşi poate selecta formatul cel mai potrivit. Interesant este că, în zona de editare video, cele două formate video se pot prelucra împreună, pentru a face parte din acelaşi fişier video.

În zona de editare video, foarte asemănătoare cu un album foto, se află deja sau pot fi importate toate materialele de care aveţi nevoie pentru a crea o secvenţă de film. Aceste materiale, în funcţie de formatul fiecăruia, sunt accesibile din diferitele secţiuni ale albumului:

  • Show videos - secţiunea cuprinde fişierele video capturate şi/sau stocate pe hard disk. Aceste fişiere video sunt încărcate în album, fiind imediat reprezentate prin scene de câteva secunde fiecare.
  • Show transitions - secţiunea oferă o colecţie impresionantă de tranziţii, precum: Fade, Dissolve, Slide up/down/left/right, Wipe, Flag, Flare etc. În plus, sunt prezente şi câteva sute de tranziţii profesionale, grupate sub numele Hollywood FX.
  • Show titles - secţiunea conţine diverse generice predefinite, în care se pot introduce imagini şi text într-un mod asemănător cu crearea slide-urilor în Microsoft Powerpoint.
  • Show photos and frame grabs - secţiunea aparţine în întregime fotografiilor digitale, imaginilor scanate sau extrase din fişiere video. Desigur, Pinnacle Studio 9 recunoaşte majoritatea formatelor de imagine. Este de ajuns ca utilizatorul să indice directorul în care se află fotografiile pentru ca acestea să fie disponibile imediat spre a fi inserate în proiectul curent.
  • Show audio files - secţiunea oferă numeroase secvenţe de sunet din cele mai diverse domenii: Animals, Cartoons, Crowds, Electronic, Humans, Vehicles, Instruments etc. În plus, fiecare utilizator îşi poate adăuga propriile fişiere de sunet, dar numai în format Wav şi MP3.
  • Show Menus - secţiunea cuprinde o colecţie de meniuri predefinite, gata de a fi utilizate în crearea propriilor DVD-uri sau VCD-uri.

În zona Make Movie, proiectul este asamblat şi exportat în diverse formate speciale, către DVD, cameră digitală, video recorder, sau salvat ca AVI, MPEG, Stream (Windows Media şi RealVideo). Mai mult chiar, programul are posibilitatea de a crea direct un CD video într-unul din formatele: VCD, SVCD sau DVD.

          Pinnacle Studio 9 permite procesarea audio la nivelul calităţii dintr-un studio. Fişierele audio sunt integrate direct în proiecte şi sincronizate cu secvenţele video, existând şi posibilitatea adăugării unui fond sonor proiectului curent.

Textele sunt ajustate individual folosind parametrii Fill, Outline, Bevel, Glow şi Shadow Color. Bineînţeles, textul prezent în proiectul de animaţie trebuie, în prealabil,  adaptat pentru a se potrivi cu secvenţa video la care se referă. Editarea fişierelor video în combinaţie cu inserarea textului este o operaţiune delicată care necesită multă atenţie, pricepere şi răbdare.

Efectele speciale integrate în program îi încântă chiar şi pe profesionişti. Nu contează complexitatea efectului, acesta este afişat imediat, în timp real, în zona Preview.

Albumele conţin şi administrează toate tipurile de fişiere media, tranziţii, efecte speciale, comportarea acestora etc. Este recomandabil ca proiectele să fie plasate în albume pentru o prelucrare ulterioară.

Documentaţia programului este completă şi foarte clară, prezentând pas cu pas crearea fişierelor video cu efecte speciale de sunet şi animaţie. Sunt prezente chiar şi un interesant ghid de videografie, alături de un glosar de termeni, sprijinind utilizatorul în înţelegerea unor termeni speciali din domeniul editării video.

Datorită concepţiei sale, a interfeţei intuitive, a documentaţiei complete şi a numeroaselor facilităţi oferite, Pinnacle Studio 9 poate fi utilizat atât de cei pentru care editarea video este un hobby, cât, mai ales, de profesioniştii domeniului video digital care îi cunosc şi apreciază posibilităţile.

 

 

Cerinţe minime de sistem:

-Procesor compatibil Pentium III;

-256 Mb memorie RAM;

-placă grafică compatibilă OpenGL sau Direct 3D;

-150Mb spaţiu liber pe hard disk.

 

 
Introducere
Prezentare generala a programului
Interfata cu utilizatorul
Editarea video
Editarea audio
Editarea de text
Efecte speciale
Albume
Documentatia programului
Concluzie

Contact: office@catia.ro
Top
Home Email